НАП предлага чиновниците да се самоосигуряват

НАП предлага чиновниците да се самоосигуряват
Държавните служители сами да плащат осигуровките си, предлагат от Националната агенция за приходите. Снимка: www.sofoblast.government.bg
A A+ A++ A

Държавните служители сами да плащат осигуровките си, предлагат от Националната агенция за приходите. Мярката би засегнала около 150 000 души, защото в момента вноските за пенсия на чиновниците се поемат изцяло от държавата, съобщи NovaNews.bg.

В частния сектор 60 на сто от вноската се поема от работодателя, а 40 на сто от работника, а 100% от осигуровките на държавните служители се поемат от държавата.

От НАП предлагат съотношението да се изравни и за двете групи. В документа се предлага още плавно увеличение на осигуровките за всички работещи, задължителни осигуровки за майчинство за всички самоосигуряващи се, както и невнасянето на осигуровки да бъде обявено за престъпление.

Логично, ако служителите започнат да си плащат осигуровките, заплатите им ще намалеят. В предложението на експерта от НАП обаче не е уточнено - ще се увеличи ли автоматично и заплатата, ако се въведе задължението за плащане на осигуровки.
От бизнеса подкрепят идеята. Искат обаче освен вноските за пенсия, държавните служители да внасят и за здраве.

И от синдикатите са „за“ предложението, но при условие да се получава такова увеличено възнаграждение, с което да се покрива процентът, който трябва да внасят.
За последно бившият финансов министър Симеон Дянков предложи чиновниците сами да плащат и за пенсия, и за здраве.

Предложенията на НАП в момента се обсъждат в консултативен съвет към социалния министър.

#Националната агенция за приходите #държавните служители #Симеон Дянков #НАП #здраве #условие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници