Вселенска патриаршия опроверга признаване на "македонска нация"

Вселенска патриаршия опроверга признаване на "македонска нация"
На 4 септември канцеларията на Вселенска патриаршия разпространи изявление, в което опроверга признаването на "македонска нация". Снимка: dnes.dir.bg
A A+ A++ A

На 4 септември канцеларията на Вселенска патриаршия разпространи изявление, в което се казва: „Във връзка с публикации в масмедиите в Гърция, FYROM (както наричат в Гърция Република Македония), България и други страни по повод създаването на филм в Чехия за живота на светите Солунски равноапостолни Кирил и Методий, в който се говори за уж изразено отношение от страна на Вселенския патриарх Вартоломей, заявяваме, че патриархът няма никакво участие в този филм и опровергава категорично споменатите публикации”.

Изявлението е реакция на коментарите в медиите на филма за Кирил и Методий на Националната чешка телевизия, който се снима по повод 1150 г. от Моравската мисия. В описанието на филма се казва, че „този проект е замислен като паневропейски и отчита исторически факти и събития, които имат отношение към други нации, включително поляците, русите, македонците, сърбите, гърците и т. н.

Проектът беше представен пред Негово Светейшество Вартоломей и получи позитивен отзив”. Според македонските медии, по този начин патриарх Вартоломей е изразил подкрепата си за продукцията и по този начин е признал и "македонската нация".

#Гърция #Македония #Вартоломей #Моравската мисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »