Домакинствата стават предпазливи за депозитите

Домакинствата стават предпазливи за депозитите
A A+ A++ A

Статистиката на БНБ показва, че през второто тримесечие на 2014 г. се забелязва намаление на депозитите над 200 000 лева спрямо предходните тримесечни данни. Според последните данни депозитите с размер над гарантираните суми от 196 000 лв. намаляват със 144 броя за тримесечие, което е близо 4%.

Домакинствата стават по-предпазливи, констатират финансовите наблюдатели на сайта „Моите пари“. От последните данни на официалната статистика може да се обобщи, че се наблюдава известно намаление в броя на депозитите за суми, които не са гарантирани, и раздробяването им в депозити с по-малък размер.

Депозитите над 100 000 евро обаче се увеличават (макар и минимално), като в края на юни те са с 3% повече спрямо предходното тримесечие.

От всички негарантирани депозити обаче най-силно намаление има при левовите с размер над 500 хил. до 1 млн. лв. За тримесечие те намаляват с близо 10 на сто.

От месец януари 2012 г. до края на юни 2014 г. най-голям дял от срочните депозити на домакинствата заемат тези до 1000 лв., като това традиционно си остава най-предпочитаната група депозити. Най-голям принос в общата им сума имат депозитите с размер между 10 000 и 20 000 лв.


#БНБ #депозити

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"