Константин Пенчев: БНБ да поеме отговорност за КТБ

Константин Пенчев: БНБ да поеме отговорност за КТБ
Константин Пенчев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Националният омбудсман Константин Пенчев заяви, че сагата с Корпоративна търговска банка (КТБ) е продължила твърде дълго. Според него трябва да се намери институция, която да реши проблема и да сложи край на агонията на вложителите.

„Най-сетне трябва да се намери институция, която да сложи край на това и да реши какво правим – оздравяване на банката, фалираме ли я, или какво. Не може хората да бъдат държани в тази агония. Това за мен е просто безобразие. /…/ Тези месеци на пълно бездействие и на нищо-неговорене и най-вече на нищо-неправене не са полезни нито за някакви инвеститори, евентуално, нито за хората“, заяви Пенчев пред БНР.

Според него трябва да се знае кой поема отговорността и само един може да я поеме – БНБ.

„Аз имах възможност да се запозная с аргументите на БНБ. Аз съм тотално и изцяло несъгласен като юрист с правните доводи на БНБ. Това е едно шикалкавене и прехвърляне на топката неизвестно по какви причини. Предложението на министър Порожанов е добро, но не може министърът да заповяда, нито който и да е било друг, трябва БНБ да разреши това нещо на квесторите“, категоричен е омбудсманът.

По отношение на действията на главния прокурор Сотир Цацаров по казуса КТБ Пенчев каза: „Предимството на главния прокурор като посредник пред омбудсмана, който по закон е посредник, е, че когато главният прокурор покани ръководството на БНБ, то отива под строй, а когато омбудсманът ги покани, те биха ме отминали с презрение“.

#Константин Пенчев #КТБ #БНБ #Сотир Цацаров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници