10 арабски държави ще участват в борбата срещу джихадистите

10 арабски държави ще участват в борбата срещу джихадистите
Участниците се ангажират също така "да подпомогнат усилията за хуманитарна помощ" в подкрепа на измъчваните от ИД общности. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Десет арабски страни ще вземат участие в борбата срещу джихадистите от "Ислямска държава" в Ирак и Сирия редом до САЩ. Това се казва в комюнике, публикувано след среща в Джеда в присъствието на американския държавен секретар Джон Кери, предаде АФП.

Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ, Кувейт, Катар, Оман, Египет, Ирак, Йордания, Ливан и САЩ "декларираха споделения си ангажимент да бъдат единни срещу заплахата от тероризма за региона и света под всички негови форми, включително т. нар. "Ислямска държава", се уточнява в комюникето.

От текста става ясно, че ангажиментът може да включва участие в "координирана военна кампания".

Участниците се ангажират също така "да подпомогнат усилията за хуманитарна помощ" в подкрепа на измъчваните от ИД общности, да помагат на най-изложените на заплахата от ИД държави и в краен случай "да се присъединят към многобройните аспекти на координирана военна кампания срещу ИД".

Турция няма да участва във въоръжените операции на международната коалиция, която САЩ опитват да създадат.

В реч, произнесена от Белия дом, американският президент Барак Обама се закани да „унищожи“ терористите от „Ислямска държава“. „Няма да се поколебая да действам срещу „Ислямска държава“ в Сирия, както и в Ирак“, каза Обама.

 

#ислямска държава #борба #участват #държави #арабски #10

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"