Русия заплаши да спре вноса на западни коли

Русия заплаши да спре вноса на западни коли
Снимка: www.manager.bg
A A+ A++ A

Русия изрази съжаление заради приетото от ЕС решение за налагане на поредния пакет от санкции и заплаши да ограничи вноса на западни коли и дрехи. Предупреждението идва, след като в четвъртък дипломатите от ЕС се договориха след цяла седмица преговори да въведат в сила мерки, които ще забранят на най-големите руски държавни компании да заемат пари на европейските капиталови пазари. Забранява се  също на европейски компании за енергийни услуги да работят по проекти за експлоатация на петролни находища в Русия. Причина за новите ограничения са разкритията на НАТО, че през август руските военнослужещи са навлезли на територията на Източна Украйна. 

„Съжаляваме за приетото решение за въвеждане на поредните санкции от страна на ЕС. Нееднократно сме изразявали своето несъгласие и неразбиране по повод на тези санкции, каквито са били приемани и по-рано“, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от РИА Новости.

Песков уточни, че Москва смята тези ограничителни мерки за незаконни. Според него буди недоумение защо се приемат ограничения, при положение че Русия прави всичко възможно за решаване на конфликта в Източна Украйна.

„В този случай за нас е очевидно, че в Брюксел или не виждат, или настоятелно не искат да видят реалното положение на нещата в Донбас и не искат да разполагат с информация за стъпките, които страните от конфликта предприемат за разрешаването му“, каза прессекретарят на руския президент. 

Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин нарече въвеждането на санкции срещу Русия от страна на Запада „стратегическа грешка“.

„Ние започваме да работим по-организирано, по-дисциплинирано. В това е големият пропуск на Запада“, заяви Рогозин пред Би Би Си.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров пък коментира, че НАТО лицемерно търси смисъл за своето съществуване, като изобразява Москва като заплаха.

САЩ обявиха, че също засилват санкциите срещу Русия в областта на отбраната, финансите и енергийния сектор.

„Тези мерки ще увеличат политическата изолация на Русия и икономическата цена за Русия, особено в областите, важни за президента Владимир Путин и тези, които са близки до него. Моята администрация ще разпространи подробности за тези нови санкции утре“, заяви президентът Барак Обама.

#Русия #ЕС #Москва #санкции #органичения #Дмитрий Песков #Песков #Барак Обама #САЩ #Сергей Лавров #Украйна #Дмитрий Рогозин #Рогозин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"