Акционери и инвеститори на КТБ готвят план за спасяването й

Акционери и инвеститори на КТБ готвят план за спасяването й
Снимка: www.capital.bg
A A+ A++ A

Фирмата на банкера Цветан Василев "Бромак", Оманският фонд и руската Външно-търговска банка (ВТБ) проявяват интерес да участват и с други инвеститори в рекапитализирането и спасяването на КТБ. Това съобщи в имейл до агенция "Блумбърг" базираната във Виена консултантска компания Epic Financial Consulting, която ги съветва. Собствениците работят и с нови външни инвеститори, уточнява компанията. Посредникът лобира за среща следващата седмица с представители на БНБ и правителството в София.

Изясняването на стоящите зад писмото юридически лица обяснява и защо в писмото се иска запазване на информацията чрез клауза за конфиденциалност. Това ще запази данни за вложителите, както и загубите им, ако се стигне до фалит.

"Предложението за трайно решение е в най-добър интерес за КТБ, нейните клиенти, партньори и акционери, както и в интерес на стабилността на българския банков сектор", съобщава Epic.

Epic е направила предложенията си в писмо до служебния премиер Георги Близнашки, финансовия министър Румен Порожанов и управителя на БНБ Иван Искров, се казва в съобщението. Говорителката на компанията Моника Ридлър отказа да разкрие повече подробности.

Българската народна банка постави КТБ под надзор на 20 юни, след като банката остана без ликвидни средства заради съобщения в медиите за конфликт между Василев и голям вложител, член на парламента, който изтегли средствата си, припомня Блумбърг. Аферата допринесе за най-тежката банкова криза от 17 години и заплаши икономиката на балканската страна. Премиерът Пламен Орешарски подаде оставка през юли, което доведе до предсрочни избори на 5 октомври.

#КТБ #Цветан Василев #София #Виена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници