Искров до Борисов: Само ние носим отговорност, затова мълчим

Искров до Борисов: Само ние носим отговорност, затова мълчим
A A+ A++ A

В отворено писмо-отговор до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов управителят на БНБ Иван Искров пише, че "отговорността за оздравяването на банковата група КТБ се носи от БНБ и затова централната банка е много внимателна в своето публично говорене и срещи – именно защото носи отговорност".

За съжаление, усещане за непредвидимост има, признава гуверньорът на БНБ. Според него обаче причина за това била "многократната промяна в становищата на редица публични фигури, сред които политици и експерти".

Според Искров това усещане за непредвидимост напоследък дори се задълбочава от "хаотичните изяви на различни групи за натиск, преследващи разнопосочни частни интереси".

"Не приемам лекотата, с която те си играят с притесненията на вложителите в банкова група КТБ и с която създават нереалистични обществени очаквания", пише управителят на БНБ.

Румен Гечев, икономист: Не е работа на Борисов и Искров да си разменят писма

Изключителна уникалност е това, че в България ръководител на партия и управител на централната банка си разменят публично писма. Много ще се изненадам, ако има друга такава страна по света.

На Борисов не му е работа да пише писма до централната банка, тъй като в Конституцията и законите е записано, че банката е независима.

По същия начин отговаря и управителят на БНБ. Това потвърждава нашата теза, че случаят с КТБ се използва с политически цели, а това е едно изключително опасно упражнение. Искам да призова всички, които участват в тази схема, да не продължават практиката за превръщането на един банков проблем в политически, тъй като последиците ще бъдат много тежки.

Мария Капон, юрист: Борисов избра Искров и носи отговорност за решенията му

Дали размяната на писма между управителя на Българската народна банка и лидера на ГЕРБ е постановка или не ще си проличи в следващите седмици и месеци, но е факт едно, че за решенията на Иван Искров, лична отговорност носи Бойко Борисов, който го е избрал.

Изключително смешно е сега, когато се появи криза, Искров, който носи отговорност за тази криза като гуверньор, за противоречивите си становища, които даваше в последните месеци, за различните дати, които фиксираше и оставяше надежда у вложителите и фирмите, които имат банкови сметки в КТБ за решаването на казуса и днес той се опитва да прехвърли отговорността върху нещо, което той нарича политици. Кои са те? Поименно да ги каже.

Източник: БГНЕС

#БНБ #Иван Искров #КТБ #ГЕРБ #Бойко Борисов #Румен Гечев #Мария Капон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"