„Газпром“ внася 100 млн. евро в „Южен поток транспорт“

„Газпром“ внася 100 млн. евро в „Южен поток транспорт“
„Газпром“ дава 100 млн. евро за „Южен поток транспорт“. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

„Газпром“ внася 100 милиона евро в капитала на дружеството „Южен поток транспорт“, което отговаря за планирането, строителството и експлоатацията на морската част на газопровода „Южен поток“. Решението е взето на 10 септември, съобщава руският газов гигант, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В края на миналата седмица стана ясно, че България е получила тайно заем от „Газпром“ за изграждането на „Южен поток“. Представител на ръководството на компанията - Александър Сиромятин, обяви, че през декември трябва да завършат преговорите по финансиране изграждането на първия и втория участък на морския газопровод, като сега България и Сърбия се финансират от заема, даден им от „Газпром“.

Сиромятин заяви, че се надява след парламентарните избори новото българско правителство да утвърди строежа на газопровода преди края на октомври. От думите му става ясно още, че по проекта се работи.

„Газпром“ притежава 50% от акциите на дружеството, италианската „Ени“ - 20%, а френската енергийната компания EDF и германската „Винтерсхал“ държат по 15%. Морската част на газопровода се състои от четири тръбопровода, като всеки е дълъг по 930 км.

#Газпром #Южен поток #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »