Порошенко обеща в Донбас да говорят свободно на руски

Порошенко обеща в Донбас да говорят свободно на руски
Петро Порошенко Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Петро Порошенко обеща руския език да се използва свободно в обществения и частния живот в Донбаска област. Проектът е внесен за гласуване във Върховната Рада, което трябва да стане в близките дни, съобщи РИА Новости.

"Държавата гарантира правото на използване на руски и всеки друг език в обществения и частния живот, изучаване и подкрепа на руския и всеки друг език, тяхното свободно развитие и равноправие", се казва в проекта.

Порошенко обяви, че е решен на всяка цена да намери мирен изход от кризата в страната. Той включва още и собствена децентрализирана власт.

Миналата седмица президентът обеща децентрализирана власт и обявяване на амнистия в рамките на мирното преодоляване на кризата в източната част на страната.

Властите на самопровъзгласената Донецка народна република обаче не смятат за актуален проекта на президента на Украйна Петро Порошенко за закона за особен статут на отделните райони на Донбас.

„Това е законопроект за Украйна. За Донецката народна република законите създава нашият собствен парламент. Възможно е той да бъде допирателна точка при бъдещи преговори, но не повече от това”, заяви първият вицепремиер на ДНР Андрей Пургин.

Петро Порошенко внесе за обсъждане в парламента и Споразумението за асоцииране с ЕС. Очаква се във вторник споразумението да бъде ратифицирано едновременно от Европейския и украинския парламент.

Документът предвижда постепенно сближаване между Украйна и ЕС въз основа на общите ценности, задълбочаване на икономическите и търговските отношения, както и засилване на сътрудничеството в областта на правосъдието, свободите и сигурността.

#Украйна #Петро Порошенко #Порошенко #ЕС #руски език

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"