Киев одобри: Избори в Донбас през декември

Киев одобри: Избори в Донбас през декември
Изборите за независимост на Донецка и Луганска област са насрочени за 7 декември. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Украинският президент Петро Порошенко внесе законопроект, според който на 7 декември в Донбас да бъдат проведени местни избори. Внесеният проектозакон е за ограничено самоуправление на някои части от региона, предаде АФП. Според предложеното законодателство изборите трябва да се проведат в определени райони на Донецката и Луганската област, които към настоящия момент се намират под контрола на проруските бунтовници.

Законът е част от мирния план, подписан с проруските бунтовници на 5 септември, който цели прекратяването на 5-месечния кървав конфликт.

Съгласно предложенията, оповестени от Порошенко, на бунтовниците в Луганск и Донецк ще бъде разрешена широка автономия за срок от 3 години. Те също така ще могат да използват руски език в държавните институции, както и да проведат местни избори. Според текста става дума за предсрочни избори на депутати от районните, градските, селските и др. съвети, както и на градски кметове, уточнява руската агенция, като се позовава на сайта на украинския парламент.

Украинският парламент прие законопроект, предлагащ ограничено самоуправление в източната част на страната. Във вторник парламентът одобри и закон за амнистия при определени условия за престъпленията, извършени в Източна Украйна.

Законопроектът позволява на регионите да „укрепят добросъседските отношения“ между местните власти и техните партньори в Русия. Той обещава да помогне за възстановяване на повредената инфраструктура, както и да осигури икономическа и социална помощ на най-тежко засегнатите области.

#Украйна #Донецк #Донбас #Русия #Петро Порошенко

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"