Киев ратифицира Споразумение за присъединяване към ЕС

Киев ратифицира Споразумение за присъединяване към ЕС
Украинският президент Петро Порошенко показва Споразумението за асоцииране на Украйна към ЕС. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Киев и Европейският съюз ратифицираха ключовото Споразумение за асоцииране, предадоха световните агенции. Едновременно бяха одобрени икономическата и политическата част на договора, който е разглеждан като инструмент за укрепване на връзките между Киев и Брюксел. Икономическата интеграция на Украйна обаче бе отложена до края на 2015 г.

Споразумението бе одобрено в сряда, в 13.00 часа в Киев, като по същото време бе извършено синхронното му подписване в Европейския парламент в Страсбург. 

Според документа за асоцииране Украйна трябва да покрие стандартите на ЕС в областта на правата на човека, сигурността и контрола на въоръженията и премахването на търговските бариери.

Русия възрази срещу пакта с довода, че противоречи на разпоредбите за свободна търговия. Според Москва пазарите ще бъдат наводнени с евтини стоки от ЕС през Украйна. Затова до 2016 г. Киев ще запази съществуващите ограничения за внос от ЕС, докато има пълен достъп до пазара на ЕС за собствения си износ. В замяна на това Москва е обещала да поддържа благоприятни търговски правила за Украйна като бивша съветска република.

 

#Петро Порошенко #Украйна #Москва #Европейски съюз #Русия #Киев #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »