Големият Цветан Тодоров е в България

Големият Цветан Тодоров е в България
A A+ A++ A

Роденият в България философ и литературен критик Цветан Тодоров е в България. От 1962 г. големият литературовед, лингвист, семиотик, историк на философската мисъл и културолог живее във Франция.

У нас е по покана на Френския културен институт и на Нов български университет, които имат съвместна издателска поредица.

На 23 септември от 18:00 ч, непосредствено след филма на Леа Тодоров "Да спасиш човечеството в работно време",

Цветан Тодоров ще участва в кръгла маса

на тема "Изборът пред демократична Европа".

Сред участниците в дебата ще бъдат проф. Богдан Богданов – президент на Нов български университет и проф. Стоян Атанасов, един от големите преподаватели по френска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

По време на събитието ще бъде представено и новото издание на „Недовършената градина“ на Цветан Тодоров. Книгата е знакова за работата на Цветан Тодоров, представяща  възгледите на

големите френски хуманисти от Монтен до Констант, Декарт, Монтескьо, Русо

Заглавието й отпраща към това, че човешкото съществуване е като „недовършената градина“.  Съчинението е впечатляващо не само в своята цялост, но и с това, че е отделено внимание на човешкото желание за независимост, на възхвалата на самотата, на разграничението между дейния живот и съзерцателния живот, на индивида като цел, на човешката участ, дълга и насладата, любовта радост и  любовта желание.

На френски език книгата е публикувана през 1998 г.

Френската критика я определя като апостолска книга на Цветан Тодоров

съдържаща и най-пълната визия и оценка за модерността. Хуманизмът на Цветан Тодоров се явява не алтернатива, а ключ за разбиране на модерността – пише в предговора си към книгата проф. Стоян Атанасов.

В последните страници на своето изследване Тодоров казва: „Скалата на Сезиф – или някоя друга точно до него – неспирно се търкаля обратно по нанадолнището, но съдбата на Сезиф не е проклятие, просто такава е човешката участ, която не е нито завършена нито съвършена. Тя прилича по-скоро но алхимична операция – състои се в превръщането на относителното в абсолют и в изграждането на нещо солидно от най-неустойчивите материали“.

Според автора и според хуманистичната мисъл

човешкото щастие винаги виси на косъм

и все пак хората предпочитат недовършената градина пред всяко друго царство.

Книгата е второ издание, реализирано от издателството на НБУ, като нейното първо издание излиза под заглавие „Несъвършената градина“ през 2004 г.

През последните три години, заедно с аташето по научно и университетско сътрудничество, проф. Жил Руе, от посолството на Франция в България, НБУ реализира поредица от книги, сред които и допълненото издание на известния френски професор Ролан Барт „Любовният дискурс“, както и книгата „Удоволствието от текста“ – преведена за първи път на български език.

#Цветан Тодоров #философ #критик #България #Франция #книга

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »