"Ди Велт": Напрежение в Брюксел заради шотландския референдум

"Ди Велт": Напрежение в Брюксел заради шотландския референдум
A A+ A++ A

В европейската столица Брюксел цари напрежение във връзка с референдума за независимостта на Шотландия, а елитите на ЕС са нервни, коментира германският в. "Ди Велт".

"Отделянето на Шотландия може да има неконтролируеми последици и в крайна сметка дори да доведе до излизане на Великобритания от ЕС", се говори във висшите кръгове на ЕС.

Едно нещо е сигурно: в петък, след обявяването на резултатите от гласуването, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой ще направят изявление. Само че какво ще бъде то? Какво ще се случи, ако Шотландия наистина трябва да се отдели от Обединеното кралство?

Този въпрос бе обсъден подробно от юристите на ЕС още преди години. Отговорът може да бъде прочетен в писмо на Барозу от декември 2012 г. до лорд Тугендхат, председателят на икономическата комисия на британската Камара на лордовете: "Ако част от държава-членка на ЕС стане нова независима държава, договорите на ЕС вече няма да важат за тази област”.

С други думи: една независима страна ще се превърне от гледна точка на ЕС в трета държава. Това значи, че ако шотландците гласуват за независимост, те излизат от ЕС, заклучва германското издание.

#Брюксел #Шотландия #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »