Енергийните фирми масово съдят ДКЕВР

Енергийните фирми масово съдят ДКЕВР
A A+ A++ A

Над 350 съдебни дела са завели енергийните фирми срещу Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от началото на годината до сега.

"С тях делата, които вече са на някакъв етап, са над 1000", съобщи новият председател на ДКЕВР Светла Тодорова. Основната причина за исковете са решения на комисията, с които се отнемат приходи от енергийните дружества, а впоследствие бяха обявени за незаконни.

По-голямата част от тях е свързана с т.нар. такса достъп, която ДКЕВР въведе със задна дата. Производителите на ток от вятър и слънце трябваше да плащат по 2,45 лв. за мегаватчас за присъединяване към мрежата. В момента

централите си искат неправомерно събраните от тях пари обратно

"В ДКЕВР бяха взети доста противоречиви решения, които паднаха в съда", обясни Тодорова. Тя се оплака, че правната дирекция на комисията трудно се справя със задачите, а и процесите носят и разходи. "Не е възможно физически да се справим", добави председателят на комисията. Според устройствения правилник на ДКЕВР в правната дирекция работят 14 души.

По думите на Тодорова все още не е намерено правилното решение за ВЕИ централите. "Има предложения да бъдат преразгледани договорите на компаниите, но те са над 1500 само във фотоволтаичния сектор. Това ще бъде трудно", каза Тодорова.

Все още не е приключил и одитът на зелените централи, започнат от предишния състав на ДКЕВР. Предварителни данни обаче показаха, че

документацията им е в пълен хаос

Одиторите са засекли разминаване на номера на разрешителни, издадени от ДНСК, и тези, които се съдържат в досиетата на централите в ЕРП-тата. Оказало се още, че големи ветропаркове са продавали ток още преди въвеждането им в експлоатация. Как точно е ставало това и кои са конкретните фирми обаче не бе посочено в доклада.

Разчетите на ДКЕВР показват, че електроенергията от 1 октомври ще поскъпне средно с до 10%, а цените на парното и топлата вода няма да се променят. Това е значително по-скромен ръст от поискания от ЕВН, която преди две седмици настоя за увеличение от почти 18 на сто, припомня "Сега".

"Няма да има двуцифрено увеличение на цената на тока", увери председателят на комисията. Тодорова каза, че няма да има генерални промени в тарифата за тока. Наскоро от синдикатите предложиха тя да зависи от консумацията на всеки абонат. Крайното решение за новите цени на тока ще бъде взето в края на месеца след обществено обсъждане.

ДКЕВР не се е отказала от идеята да

предоговори дългосрочните контракти за изкупуване на ток от ТЕЦ "Марица-изток" 1 и 3

С такава задача се бе заело и предишното ръководство на комисията, но опитите му удариха на камък. Тъй като договорите са скъпи, натоварват системата и са в ущърб на потребителите, ДКЕВР поиска ЕК да ги обяви за неправомерна държавна помощ. Самата ЕК обаче не е страна по тях и не може да се меси в търговски спорове. Ако се допусне хипотезата за държавна помощ, това би означавало и стартиране на наказателна процедура срещу България.

"Ние като комисия спокойно можем да кажем: съжаляваме, това е ситуацията, някой си е подписал договори и е приел такива цени. Нямаме правомощия да се месим в търговски отношения между дружества, а можем да отразяваме само техните цени в крайните цени за потребителите", заяви Тодорова.

Според личното й мнение това не било добро поведение. Дългосрочните договори били "железни от правна гледна точка".

#ДКЕВР #ДЕЛА #съд #Светла Тодорова #ток #парно #топла вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »