Путин плаши, че армията му може да влезе в Рига, Варшава или Букурещ

Путин плаши, че армията му може да влезе в Рига, Варшава или Букурещ
Владимир Путин Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин е заплашил, че руската армия може да влезе за два дни в Рига, Варшава или Букурещ. Путин отправил заплахата в разговор с украинския си колега Петро Порошенко в петък, съобщи „Зюддойче цайтунг“.

„Ако поискам, руски войски могат само за два дни да стигнат до Рига, Вилнюс, Талин, Варшава или Букурещ“, заявил руският президент.

Изявлението на Путин е засекретено в службата за външните работи на ЕС в Брюксел и е направено в разговора му с украинския президент Петро Порошенко.

Порошенко е цитирал този разговор с цел да покаже колко емоционално реагира шефът на Кремъл относно влиянието на ЕС върху съседните на Русия държави. Той е уведомил за този разговор все още действащия тогава председател на ЕК Жозе Барозо.

Порошенко разговаря многократно с Путин през изминалите седмици, за да договаря условията по примирието в Източна Украйна. Според „Зюддойче Цайтунг“ в тези разговори Путин е предупредил Порошенко да не се осланя прекалено много на Европейския съюз.

В началото на септември вече се появи подобна новина – тогава Путин бе казал в телефонен разговор с Барозо, че може за две седмици да превземе Киев.

ЕК не е пожелала нито да потвърди информацията, нито да коментира. Говорителка на Комисията е заявила в Брюксел: „Нямаме намерение да правим дипломация за пресата, нито да коментираме извадки от тайни разговори“.

#Барозо #Украйна #Русия #ЕС #Порошенко #Петро Порошенко #Путин #Владимир Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"