„Хюман райтс уоч“ ни обвини: Връщате сирийски бежанци в Турция

„Хюман райтс уоч“ ни обвини: Връщате сирийски бежанци в Турция
„Хюман райтс уоч“ ни обвинява в незачитане на правата на бежанците. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Организацията за правата на човека „Хюман райтс уоч“ обвини България, че връща бежанци в Турция, а граничната полиция даже ги бие. Като се позовава на разкази на жертви, международната организация е документирала три отделни случая на връщане на бежанци от България в Турция, при които са били засегнати 43 души. Всички те са сирийци.

Властите у нас отричат за документираните случаи на прогонване и други злоупотреби. Министерството на вътрешните работи не отговорило на молба на „Хюман райтс уоч“.

„България явно смята, че сега, когато светлините на прожекторите са насочени другаде, може да мине безнаказано, като бие хора, търсещи убежище, и да ги прогонва зад граница, вместо да ги защитава и да им дава шанс да потърсят убежище. Европейската комисия трябва да разследва тези нарушения на директивите на ЕС и категорично да ги забрани“, счита Лидия Гол, изследователка на Балканите и Източна Европа в „Хюман райт уоч“.

Връщането на бежанците по съкратената процедура, преди да подадат молба за защита, се смята за нарушение на задълженията на България според вътрешните и международните закони, включително Конвенцията за бежанците от 1951 г., Европейската конвенция за човешките права и Хартата за основните права на ЕС, които гарантират правото на убежище.

#Хюман Райтс Уоч #Турция #бежанци #България #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници