Нареждаме се сред най-нередовните платци в Европа

Нареждаме се сред най-нередовните платци в Европа
България е сред страните с най-много нередовни платци.
A A+ A++ A

Една пета от българите закъсняват с плащането на сметките си, като средно се бавят около 29 дни. Това сочи годишното проучване на EOS Group за 2014 г. "Навици за плащане в Европа".

Българите най-често "забравят" да платят фактурите за парно и вода, защото те не могат да бъдат спрени веднага. Със закъснение се плащат и сметките към мобилните оператори. На другия полюс - най-изрядни българите са към ипотеката си и към сметките за ток.

35% от хората не плащат, защото са останали без работа, останалите обвиняват икономическата криза или имат да погасяват твърде много задължения.

Бизнес клиентите се оказват доста по-нередовни от крайните потребители - те имат 28 на сто просрочени фактури спрямо 20 на сто от крайните потребители. В България най-голям е делът на просрочените и отписани вземания при компаниите в сферата на търговията (37 на сто), следвани от сектора на услугите (30 на сто).

Изследването отчита също, че финансовата дисциплина в западната част на континента е по-добра от тази на изток: 78 на сто от фактурите в Западна Европа и 72 на сто от тези в Източна се плащат навреме. Най-стриктна е финансовата дисциплина в Германия (83 на сто редовни плащания), докато България и Румъния са в другия край на класацията по този показател със 70 на сто плащания в срок.

Изследването е направено през пролетта на 2014 г. сред 2600 компании в 12 държави: Белгия, България, Великобритания, Гърция, Германия, Испания, Полша, Румъния, Русия, Словакия, Украйна и Франция.

#България #Европа #парно #ток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"