САЩ алармира: Половин милион болни от ебола до 2015г.

САЩ алармира: Половин милион болни от ебола до 2015г.
Епидемията от ебола взима жертви всеки ден. Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Заразените от смъртоносния вирус ебола може да се окажат над половин милион души до края на януари 2015 година. За тази опасност алармира доклад на Центъра по контрол и профилактика на заболяванията на Съединените щати.

Документът трябва да бъде публикуван следващата седмица. Експертите продължават да работят по него и цифрите може да се променят, разкри анонимен източник. В текста обаче се казва, че ако не бъдат взети мерки за ограничаване на епидемията, броят на заразените след половин година ще се увеличи до стотици хиляди.

Центърът по контрол и профилактика на заболяванията на Съединените щати разработва проект за действие при всякакъв развой на събитията. Американски военни пристигнаха в Либерия, за да помогнат в борбата с епидемията, а деловият живот в Сиера Леоне замря за три дни.

Припомняме, че Световната здравна организация съобщи преди месец, че заразените с ебола може да стигнат 20 хил. преди епидемията в Западна Африка да бъде овладяна. Тези изчисления обаче вече не са актуални, подчерта говорителят на организацията. За три седмици цифрите са се удвоили, а в трите най-засегнати страни - Либерия, Сиера Леоне и Гвинея броят на заболели продължава да расте.

Ако не се вземат адекватни мерки, може да се стигне до 5000 нови случая на седмица, предупреди Световната здравна организация. От началото на епидемията с вируса са заразени почти 5400 души. Загиналите са 2630.

#ебола #вирус #Либерия #Сиера Леоне #САЩ #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"