Увеличават се кандидатите за енергийни помощи

Увеличават се кандидатите за енергийни помощи
Снимка: www.spekulanti.com
A A+ A++ A

Социалното ведомство очаква повишен интерес към енергийното подпомагане заради увеличението на цената на тока през октомври. Крайният срок за кандидатстване за помощите изтича на 31 октомври, съобщава Би Ти Ви.

През последните два отоплителни сезона помощта беше общо 328 лева. Тази сума ще бъде актуализирана  заради поскъпването на тока. Средствата се изплащат на два пъти.

През миналия отоплителен сезон помощ са ги получавали над 270 000 българи. Очакванията са тази година броят им да нарасне.

Цената на тока скача с 9,79% от 1 октомври, съобщи ДКЕВР в петък. Заради установените дефицити в енергийната система комисията предлага: цената, по която общественият доставчик продава електрическа енергия на крайните снабдители да се измени от 114.10 лв./МВтч на 125.32 лв./МВтч, което представлява изменение с 9.83%.

Причината за скока е ЕРП-тата да обезпечат нормалното функциониране на мрежата през зимния сезон и да акумулират приходи за инвестиционните им програми, гарантиращи надеждност и сигурност на снабдяване с електрическа енергия. В резултат на предложените цени средното увеличение на общата цена за битови клиенти е в размер на 9.79% като структурата на общата цена остава непроменена.

#ток #увеличение #ДКЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"