Павлина Панова: Първата цел е по-висока отговорност на съдиите

Павлина Панова: Първата цел е по-висока отговорност на съдиите
A A+ A++ A

Първата цел, която си поставя една от кандидатките за поста председател на Върховния касационен съд – Павлина Панова, е повишаването на отговорността на ВКС.

„ВКС няма законодателна инициатива, но качеството му на висша съдебна инстанция го поставя в убедителна и удобна функция да общува със законодателя и го сезира за някои неудачи, защото следи за еднаквото приложение на законите“, обясни Панова по време на изслушването й пред Висшия съдебен съвет.

„Не можем да си позволим повече съмнения в качеството на българското правораздаване, защото това води и до понижаване на самочувствието на българските магистрати“, заяви заместничката на досегашния председател Лазар Груев, номинирана лично от него.

Според Панова българското правосъдие има своите достойнства и те трябва да бъдат представени пред международната правна общност. Безспорен успех по думите й е стройната система за случайно разпределение на делата, както и правилата за равномерното натоварване на съдиите.

ВКС трябва да има волята, силата и капацитета да изразява по-често своите становища, смята Панова Като своя изключителна цел тя посочи правната сигурност и отстояването на нормите на закона.

„Противоречията в правоприлагането са присъщи на всяка съдебна система. Опитът от постановяването на тълкувателните решения ме води към дебат в системата по отношение на това какъв е смисълът от тях и какви принципи трябва да се заложат в тълкувателната дейност“, обясни претендентката за председателския пост.

Необходимо е да има и експертно звено с представители на науката и изявени юристи, които да подпомагат ВКС в аналитична дейност, каза още тя.

За осигуряването на предвидимост на правосъдието Панова предложи освен продължаването на тълкувателната дейност да бъдат прегледани и старите съдебни практики. „Тук залагам както на капацитета на ВКС, представителите на науката, така и на инспектората към ВСС“, подчерта тя.

В концепцията на Панова е заложено още повишаване на знанията на магистратите по право на ЕС и международен обмен, което да засили доверието в българските магистрати.

„Председателят на ВКС трябва да продължи да работи за равномерната натовареност на магистратите, за новата съдебна география, както и за своевременното кадрово обезпечаване. Председателят на ВКС трябва проведе дискусии дали не се налагат законодателни промени, които да облекчат правораздаването“, посочи Панова.

Кандидатът за председател на ВКС представи също така идеята си за създаване на аналитично звено към ВКС.

В изслушването си пред кадровиците на ВСС кандидатката за председател на ВКС се обяви за непрекъснат анализ, наблюдение за това как работи администрацията. Според Панова специализираната в момента е в оптимален брой, може би трябва да се извърши преглед на общата администрация с цел освобождаване от дублиращи дейности.

Тазгодишният бюджет от 14 700 000 не достига, а Панова каза, че неговото разходване е свързано с изключително много функции, свързани и с текущите ремонти и поддръжката на Съдебната палата. Заложеният бюджет за 2015 – над 18 млн. лв., според нея е добър вариант за увеличение, стига да бъде приет. Тя обърна внимание и на необходимостта от обновяването на техниката.

Павлина Панова се обяви за това да се извършва атестация на върховните магистрати. Тя е за своевременното обявяване на конкурси. За нея командироването е удачен способ за временно решаване на кадрови проблеми и за кратко време да бъдат командировани магистрати. Командироването от административен ръководител е явление, което не бива да подменя конкурсите в страната, каза тя.

На въпрос за независимостта на магистратите Панова припомни, че независимостта на магистратите в цяла Европа е обект на интерес, загриженост и на различни професионални организации. Тя припомни и че ЕК в своето Информационно табло за 2014 г. повдига въпроса за независимостта на магистратите и нейното отстояване и въвежда критерии.

Тя посочи и среща под ръководството на Вивиан Рединг, на която открито се заговорило за това, че трябва да се въведат европейски стандарти за независимост на магистратите. Панова изброи европейски институции, ЕК, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и каза, че те разполагат с начини, способи и лостове да отправят препоръки към съответните държави. Кандидатката за ВКС посочи, че ако тя самата, ВСС и държавните институции по някакъв начин считат, че тази независимост е накърнена, има не само национални, но и наднационални способи, с които да се потърси нейната закрила.

Изслушването на първия кандидат за председател на ВКС продължи близо 3 часа.

Точно в 9.30 ч. днес Висшият съдебен съвет (ВСС) започна избора на председател на Върховния касационен съд. На заседанието присъстват служебният министър на правосъдието Христо Иванов, главният прокурор Сотир Цацаров и сегашният председател на ВКС Лазар Груев, чийто мандат изтича тази есен.

Кандидатите за поста на съдия номер едно са двама от заместник-председателите на ВКС Таня Райковска, която е председател на Търговската колегия, и Павлина Панова, която е председател на Наказателната колегия. Проф. Груев бе избран на 9 ноември 2007 година и назначен с указ на президента на 12 ноември. Процедурата за избор на негов наследник бе открита на 24 юли.

Председателят на ВКС е един от тримата големи в съдебната ни система. Той, както и председателят на Върховния административен съд и главният прокурор, се избират от Висшия съдебен съвет с мнозинство повече от 2/3 от членовете му, т.е. със 17 гласа. Мандатът на председателя е 7–годишен.

#председател #Върховния касационен съд #Павлина Панова #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници