Правосъдният министър видя България като „болния човек“ на Европа

Правосъдният министър видя България като „болния човек“ на Европа
Според Иванов се намираме в криза на държавността. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Намираме се в дълбока криза на институционалността и държавността. Много хора от съдебната система не разбират това, че България се превръща в новия „болен човек“ на Европа. Думата „реформа“ отсъстваше от вчерашната процедура. Януарският доклад е възможно да бъде първата стъпка за отделянето на България от Румъния.“

Това мнение изрази правосъдният министър Христо Иванов в интервю за БНР в петък. 

По думите му държавата е в междувластие, а съдебната система - в междупроцедурие. Христо Иванов посочи като една от големите теми в реформата съдийската независимост и самоуправление.

Министърът коментира вчерашното заседание на Висшия съдебен съвет, на което не беше избран председател на Върховния касационен съд с думите: „Нямаше договорка, защото нямаше и резултат“.

„Избор не се прави, ако няма политическа сделка. Това е формулата, която видяхме. Така беше и преди няколко месеца с главния съдебен инспектор. И понеже в момента сме в едно междувластие - няма политическо решение как да бъде изиграна картата с председателя на ВКС, поради което не се състоя и мнозинство. Опитът показва, че ВСС е много чувствителен към ситуацията и надмощията в политическата система“, коментира служебният министър.

Със сигурност ще има реакция от Брюксел по повод проваления избор, смята министърът на правосъдието. Според него големият сигнал ще дойде през януари и перспективата за България не е добра.

„Пропуснаха огромния шанс да формират ясна воля не просто за един от двамата кандидати, а какво искат да се случи със съда. Председателят на ВКС по право и по морален авторитет трябва да е лидер на цялата система от съдилища във ВСС“, изказа своето мнение Иванов.

#Христо Иванов #Брюксел #ВСС #ВКС #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"