Пожарникари готвят протест заради премахване на ранното пенсиониране

Пожарникари готвят протест заради премахване на ранното пенсиониране
Пожарникарите скочиха срещу идеята за отпадане на ранно пенсиониране. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пожарникарите скачат на протест срещу идеята за отпадане на ранното пенсиониране в системата на МВР. От браншовия синдикат "Огнеборец“ се противопоставят на решението на служебния кабинет с аргумента, че това поражда напрежение в сектора на сигурността.

Според огнеборците премахването на облекчението трябва да бъде съгласувано със синдикалните организации.

Припомняме, че служебното правителство с премиер Георги Близнашки прие решение, което би сложило край на ранното пенсиониране на полицаи и военни, ако бъде прието и от бъдещия парламент.

Те е станало факт на последното заседание на правителството, като исканите промени трябва да залегнат в Кодекса за социално осигуряване (КСО), става ясно от публикуваната стенограма. 

Сега служителите в Министерството на отбраната, ДАНС и полицията се пенсионират при определен брой години стаж. Кабинетът предлага режимът да се промени и уеднакви със стандартните условия за пенсиониране, тоест при навършена възраст и осигурителен стаж. Сега военни и полицаи се пенсионират при 27 г. стаж, от които 2/3 трябва да са в системата. Това позволява и по-ранното им пенсиониране.

 

 

#пожарникари #МВР #ДАНС #пенсиониране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"