Брюксел дава 165 млн. евро за пострадалите от руските санкции земеделци

Брюксел дава 165 млн. евро за пострадалите от руските санкции земеделци
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Земеделскиите производители, пострадали от руските санкции ще получат от Европейската комисия още 165 млн. евро, съобщи в официално комюнике европейската изпълнителна власт. Новата програма включва неотложни мерки на пазара на бързо развалящи се плодове и зеленчуци и цели да изтегли от пазара излишъците.

В списъка на подкрепяните за първи път са производители на портокали, мандарини и клементини, се подчертава в съобщението на ЕК. В новата схема обаче не са включени няколко продукта, които бяха субсидирани от предишната – зеле, карфиол, броколи, гъби.

За да бъдат по-добре разпределени парите, в новата схема са посочени обемите на продукция, която подлежи на компенсация във всяка държава-членка, на основата на експортните обеми на съответната страна през последните три години.

Общият обем на продукцията, която ще се възползва от тази подкрепа, е над 400 000 тона, се уточнява в съобщението.

По-рано Европейската комисия задели 33 млн. евро в подкрепа на пазара на праскови и нектарини, 125 млн. евро в помощ на производителите на бързо развалящи се плодове и зеленчуци. Тази програма беше обявена на 18 август, но бе спряна на 10 септември, след като се оказа, че са подадени молби за целия ресурс.

Припомняме, че в началото на август Русия забрани за една година вноса на плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти от САЩ, ЕС, Австралия, Канада и Норвегия.

#Русия #Европейска комисия #санкции #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"