До месец решават за уволнението на Ситнилски

До месец решават за уволнението на Ситнилски
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният административен съд /ВАС/ ще вземе решение по уволнението на Камен Ситнилски в едномесечен срок, предаде БГНЕС.

защитата на Камен Ситнилски поиска от петчления състав на ВАС, който гледа делото за уволнението му като член на Висшият съдебен съвет, да реши спора по същество.

Делото стигна до решаване от петчленен състав на ВАС по протест на прокуратурата срещу решение на тричленен състав на ВАС от 30 май, с което бе обявено за нищожно решението на ВСС, според което Ситнилски беше дисциплинарно освободен. ВАС реши и да се върне административната преписка на ВСС за продължаване и приключване на производството по дисциплинарно дело.

Защитата на Ситнилски каза, че решението на по-долната инстанция, с което бе обявено за нищожно решението на ВСС е логично, правилно и законосъобразно.

Заседанието бе ръководено от зам.-председателя на ВАС Боян Магдалинчев. Пред върховните магистрати двама представители на прокуратурата говориха за това, че налагането на дисциплинарното наказание не води до прекратяване на мандата, а е предпоставка за това прекратяване в последяващо административно производство. Там се говори за трудово и мандатно правоотношение и различен режим за прекратяването им.

Скандалът със Ситнилски избухна именно заради избора му във ВСС от прокурорската квота през есента на 2012 г. Година по-късно, в края на юни 2013 г., в медиите изтекоха СРС-та от навечерието на този вот. Внушението бе еднозначно - зад кулисите са текли договорки тогавашният зам. главен прокурор Камен Ситнилски и обвинителят от Пловдив Румен Боев непременно да влязат в съвета, който кадрува магистратите.

#Камен Ситнилски #Висшият съдебен съвет #ВАС #ВСС #Боян Магдалинчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници