Над 50 световни лидери на среща на върха в Милано

Над 50 световни лидери на среща на върха в Милано
Росен Плевнелиев Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 50 държавни и правителствени ръководители се събраха в Милано на срещата на върха Азия-Европа в Милано. В нея участват също председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпуй и шефът на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу. България е представена от президентът Росен Плевнелиев. 

Плевнелиев заяви по време на първата сесия, посветена на икономическото сътрудничество, че със своето разположение страната ни е естествена врата за азиатския бизнес към Европа и може да се превърне в транзитен център за вноса на стоки от Азия. Той посочи също, че в ситуация, която напомня за енергийната уязвимост на Европа, Азия може да предложи алтернативни източници и маршрути за транспорт на енергийни ресурси.

България има отличната репутация на надежден партньор в Азия и развива ползотворно сътрудничество с много от държавите от континента, посочи още президентът и припомни, че в близкото минало хиляди младежи от Азия са получили своето висше образование и са работили у нас. „Българските стоки са традиционно добре приети на пазарите в Азия и днес ние заслужено сме известни като страната на розите, на качественото кисело мляко и като производители на здравословна храна“, отбеляза още държавният глава. 

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че първата и най-важна отговорност на Русия е да гарантира действителното изпълнение на примирието и мирния план за Украйна, съгласувани миналия месец с проруските бунтовници в Източна Украйна. 

Срещата в петък се очаква да бъде трудна след изказванията на Путин от последните дни. В сряда той обвини американския президент Барак Обама в открита враждебност спрямо Русия и подчерта, че няма да допусне да бъде изнудван от Запада заради Украйна. 

Министърът на отбраната на Италия Роберта Пиноти изрази надежда, че предстоящата в петък среща между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко в Милано ще „донесе положителни решения за разрешаването на украинската криза”. На съвместно заседание на парламентарните комисии по отбрана и международните работи Пиноти отбеляза, че подписаното през септември споразумение за прекратяване на огъня не е сложило край на сблъсъците в Югоизточна Украйна. Въпреки договорката между двете страни за изтегляне на тежкото въоръжение от линията на съприкосновение, случващите се събития и смъртта на цивилни в Донецк показват, че това все още не е гаранция за пълна сигурност, отбеляза министърът. 
 

#Милано #Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Русия #Украйна #Путин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »