Трудни преговори на срещата на лидерите в Милано

Трудни преговори на срещата на лидерите в Милано
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на Русия, Украйна, Германия, Франция, Италия и Европейския съюз проведоха трудни преговори на срещата им в Милано на форума Азия-Европа.

„За съжаление, не съм много оптимистично настроен”, сподели украинският президент Петро Порошенко преди началото на среща с австрийския канцлер Вернер Файман. Той и Путин трябваше да обсъдят засилване на мира в Източна Украйна и прекратяване на спора за замразения внос на руски газ.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че няма пробив в разговорите с руския президент Владимир Путин за разрешаването на украинската криза. „Засега не виждам пробив", каза Меркел, след като европейските лидери се срещнаха в петък сутрин с руския президент Владимир Путин и с украинския му колега.

„Ще продължим разговорите. Има напредък по някои детайли, но си остава основният въпрос за продължаващото нарушаване на териториалната цялост на Украйна”, допълни Меркел.

От друга страна, италианският премиер Матео Ренци заяви, че е доволен от резултатите от работната закуска в Милано. „Ние направихме важна стъпка в дискусиите за Украйна. Смятаме за важно включването на Русия в решаването на международните проблеми”, каза Ренци след края на срещата.

Според председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ключовите точки в договореностите са потвърждаване на спирането на огъня, провеждане на избори в Донбас според украинското законодателство и контрол над границата.

В Милано вече започна втора среща между президентите на Русия, Украйна, Меркел и френския президент Франсоа Оланд. Четиримата лидери за пореден път ще обсъждат украинската криза. Първи за тази среща пристигна руският президент.

На форума лидерите на над 50 държави обсъждат икономическите и политически отношения между Азия и Европа, а сред основните акценти са енергийните доставки и кризата в Украйна.

#Милано #Петро Порошенко #Украйна #Ангела Меркел #Европейска комисия #Владимир Путин #Русия #Матео Ренци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници