Путин иска от Европа помощ за Украйна, отзовава се Япония

Путин иска от Европа помощ за Украйна, отзовава се Япония
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин призова Европа да помогне на Киев да погаси газовите си задължения към Москва. Апелът дойде след разговор с украинския президент Петро Порошенко в Милано.

"Смятаме, че нашите европейски партньори, Европейската комисия също могат да подадат ръка на Украйна, за да разреши този проблем", каза Путин пред журналисти. Той заяви, че Европа може да предложи на Украйна заем или гаранции от "първокласна" европейска банка, която да изплати газовия дълг в размер на 3,5 млрд. долара.

Руският държавен глава заяви, че има известен напредък в преговорите. С колегата му Порошенко са се споразумели за условията, при които доставките на газ до Украйна ще бъдат възобновени през зимата.

Порошенко от своя страна отбеляза, че с Путин не са постигнали "практически резултати по въпроса с газа", но се надява споразумението да бъде подписано до 21 октомври, за когато е насрочен нов кръг от преговори с ЕС.

Стана ясно също, че по време на разговор с украинския президент Петро Порошенко на срещата на Азиатско-европейския форум (АСЕМ) в Милано, японският премиер Шиндзо Абе отправя предложение за допълнителна помощ в размер на 7 милиона долара за възстановяване на инфраструктурата, пострадала от събитията в източната част на страната, както и за закупуване на медицинско оборудване.

„Япония последователно подкрепя териториалната цялост и суверенитет на Украйна”, отбелязал Абе по време на разговора с Порошенко. „В сътрудничество с другите страни от Групата на седемте (Г-7) бихме искали да подкрепим стабилността на Украйна”, допълни той.

Преди това Япония вече обяви, че ще предостави на Киев помощ в размер на 1,52 милиарда долара. Японският премиер съобщи за този пакет по време на своята реч пред Общото събрание на ООН на 25 септември.

#Милано #Украйна #Владимир Путин #Европейски съюз #Киев #Япония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"