Руски експерти: Българските олигарси предадоха Русия

Руски експерти: Българските олигарси предадоха Русия
Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

България, която бе смятана някога за най-близката до Русия по манталитет източноевропейска страна, напоследък заема странна позиция. София се присъедини към антируските санкции, а нейният президент си позволява русофобски изявления в западния печат, според руският Център за политически анализ, цитиран от ТАСС.

Въпреки политическата позиция на страната, според Центъра за политически анализ, обикновените хора в България продължават да симпатизират на Русия, но заради надмощието на олигархическите кланове не могат политически да осъществят тези симпатии.

В началото на октомври избухна истински дипломатически скандал между Москва и София, а руското външно министерство беше принудено да излезе с коментар, в който нарече недопустимо изявлението на президента на България за Русия като за „националистическа и агресивна“ държава. Росен Плевнелиев каза това в интервю за германския вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“.

Тогава Плевнелиев обсъди темата за газопровода „Южен поток“, като посочи, че България е заинтересована от проекта, но не може да допусне той да се строи в разрез с изискванията на ЕС.

Парламентарните избори на 5 октомври не внасят оптимизъм в оценката за перспективите за руско-българските отношения и резултатите от извънредните парламентарни избори, защото ГЕРБ ще има най-голямата парламентарна група, печелейки 32,67% от гласовете на изборите, и ще получи право първа да сформира новото правителство на страната.

Ръководителят на аналитичната служба на Лента.Ру Максим Жаров коментира, че една от причините за провеждането на предсрочните избори в България е бил отказът на предишния кабинет да отстъпи под натиска от страна на ЕС за „Южен поток“. Жаров смята, че липсата на проруски сили в политическата система на страната е особеност на България.
„По това тя се различава от Сърбия, където има много обществени движения, които си сътрудничат с Русия и политически партии с проруска ориентация“, казва експертът.

Според него причината е, че България е контролирана от олигархически кланове, ориентирани по-скоро към ЕС, получаване на европейски кредити и различни помощи.

Жаров уточнява, че не може да се каже, че българите обичат по-малко руснаците от сърбите. „Просто в България политическата система е устроена по такъв начин, че интересите на гражданите, симпатизиращи на Русия, просто не се взимат предвид“, оплаква се Жаров.

Добрата страна, според него е, че българите имат все така добро отношение към Русия. Ние самите обаче трябва по-активно да присъстваме в тази страна, да задействаме технологиите на "меката сила", да влияем върху политическия живот" в България, убеден е анализаторът.

 

#Русия #Бъргария #Росен Плевнелиев #Плевнелиев #олигарси #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"