ГЕРБ и АБВ с общо разбиране за важните теми

ГЕРБ и АБВ с общо разбиране за важните теми
A A+ A++ A

АБВ настоява за широка коалиция с участието на БСП, от ГЕРБ продължават консултациите - така завърши вторият кръг от преговорите за коалиция между победителите в парламентарните избори и партията на експрезидента Георги Първанов.

Според Ивайло Калфин от АБВ при сегашната ситуация в държавата една такава коалиция ще означава, че всеки поема част от отговорността, която всички трябва да направят за стабилизиране на държавата. Той обясни, че от АБВ държат на това, но няма как да предрекат резултатите от консултациите.

Сега политиците правят това, което не се случи в предизборната кампания - уточняват политически позиции, прилики и разлики, отбеляза Калфин.

Това, което е изключително важно за нас е, че има изключително сериозни проблеми пред държавата, свързани с финансовата и стабилност и предстоящата зима, които предполагат национално отговорни решения, каза още Ивайло Калфин. Той призова всички политически сили в парламента да оставят за малко настрана партийните си програми и да потърсят това, което е важно за държавата поне до края на годината.

Като много конструктивни определи разговорите Румяна Бъчварова от ГЕРБ. По думите страните са установили  особените си политически различия и са обсъдили доста теми, свързани с актуалните мерки за управление на държавата, включително въпроси, свързани със съставянето на правителството.

Удовлетворени сме, че получихме общо разбиране по най-важните теми в момента – финансовата стабилност, случая с КТБ, възможността за бързо отблокиране на европейските средства, посочи Бъчварова. Обсъдени са и възможните реформи, които правителството има възможност да направи - по някои от тях ГЕРБ са получили съгласие и конструктивни позиции от АБВ.

"Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това. Затова принципните ни различия остават. Това обаче не е препятствие пред възможността да търсим общи решения по много важни за държавата въпроси", обобщи Бъчварова.

Двете теми, по които е постигнато принципно сближаване на позициите, са реформите в правосъдната система и  в сферата на сигурността.

В разговора е участвал и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Почти веднага в централата на партията започна среща с представителите на Патриотичния фронт.

#ГЕРБ #АБВ #коалиция #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"