Висока оценка за родния туризъм на срещата в Атина

Висока оценка за родния туризъм на срещата в Атина
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Служебният замeстник-министър на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев участва в срещата на министрите на туризма от страните-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ОЧИС) в Атина. Тя бе посветена на изграждането и подпомагането на икономическото сътрудничество в Черноморския регион. По време на дискусиите бяха изтъкнати богатите възможности на България като морска дестинация, както и потенциалът на българските планини, екотуризма и др., съобщиха от икономическото ведомство, където е ситуиран ресор "Туризъм".

Форумът бе организиран от правителството на Гърция, която председателства ротационно ОЧИС, от Световната организация по туризъм (СОТ) към ООН и Гръцката туристическа организация. Срещата, в която участваха 17 държави и 4 международни организации, бе ръководена от Н. Пр. Талеб Рифай, генерален секретар на СОТ, и министъра на туризма на Гърция Олга Кефалояни.

В рамките на форума всички страни подписаха меморандум за разбирателство съвместно със СОТ за развитие на туризма в региона и за превръщането на Черно море в утвърдена международна туристическа дестинация.

В изказването на заместник-министър Ботев бе посочена ролята на Черноморския басейн и на съседните държави за световната и европейската култура и цивилизация и бе припомнено, че районът на Черно море е свързан с множество легенди и факти, станали знакови в историята - като Походът на аргонавтите, Пътят на римските императори, Пътят на коприната и др. Ботев специално припомни старото латинско име на Черно море - Понтус Еуксинус (гостоприемен мост) от римско време и подчерта, че името ни задължава да помним и работим за това Черно море да бъде винаги приятелски мост между държавите, които да развиват съвместно туризма, културно-икономическото сътрудничество и винаги да остават добри приятели и съседи.

 

#Бранимир Ботев #Гърция #Черно море #Талеб Рифай #СОТ #ОЧИС #Атина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »