Мъжете правят живота на Меркел труден

Мъжете правят живота на Меркел труден
Снимки: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Автор: Сюзън Филдс, в. "Вашингтон таймс"

Ангела Меркел оглави класацията на сп. "Форбс" за най-влиятелни жени в света за четвърта поредна година, но това стана в трудни времена за германския канцлер. Водещите мъже в нейния живот правят живота й сложен.

Тя беше шокирана и поразена, когато научи, че президентът Обама подслушва клетъчния й телефон и не му го прости. Подслушването на телефона й от Агенцията за национална сигурност е като при Щази, небезизвестната тайна полиция на Източна Германия. Това е особено стряскащо за човек, израсъл в Източна Германия, където всеки беше под постоянно наблюдение от страна на властите.

Но не става дума само за Обама. Има място и за руския президент Владимир Путин, бившият офицер от КГБ. Той закъсня часове за частна среща с нея миналата седмица в Милано, Италия, и когато най-накрая двамата седнаха един срещу друг на една маса, нещата не минаха добре. Тя е единственият основен западен лидер, който продължава редовно да говори с него в контекста на неговото нахлуване в Украйна. Тя иска да бъде мост между НАТО и Русия, но въпреки това подкрепя целта на западните санкции за противопоставяне и коригиране поведението на Путин като реликва от времето на студената война. Тя говори свободно руски, но той не я слуша с разум.

Но не само мъже предизвикват сърцебиене в нейния живот. Урсула фон дер Лейен, първата жена министър на отбраната в Германия, на която някои германци гледат като на възможен наследник на Меркел, изрази мнението, че Германия може би не е изпълнила дългосрочните си ангажименти в НАТО, тъй като армията й е в плачевно състояние. Транспортните самолети не летят, подводниците са извадени от строя, бавят се ремонтите на танкове поради липса на резервни части. Определени германци се подсмихват с удоволствие, тъй като всичко това се случва, когато жена е пратена да върши мъжка работа.

Но проблемът съществува. "В момента ние сме под планирания брой военновъздушни системи, които обявихме преди година, че бихме искали да предоставим на НАТО в рамките на 180 дена в случай на извънредни обстоятелства", заяви министърът на отбраната пред германския в. "Билд ам Зонтаг". Когато трябваше да изпрати оръжия за кюрдите, повечето от тях - противотанкови оръжия, автомати и картечници, не стигнаха до целта си, тъй като самолетите, които трябваше да ги превозят, бяха приземени за ремонти. Резервните части са оскъдни. Изтребителите "Тайфун" страдат от технически дефекти.

Министърът на отбраната твърди, че е наследила от своите предшественици проблемите с поддръжката, но всичко това се случва пред нейните очи, и критиците хвърлят вината върху нея, подигравайки се на стила й на управление. Това е неизбежен удар и за Меркел, тъй като и тя е винена за липсата на боеготовност.

Канцлерът има репутацията на притежател на безпогрешно чувство за настроенията сред народа, но женската й интуиция беше подкопана от разкриването, че кабинетът й е направил повече от 600 проучвания на общественото мнение в периода 2009-2013 г. И никой извън тесния кръг около нея не е бил посветен на резултатите от тях, твърди сп. "Шпигел".

Това е нормално действие за могъщ ръководител – Роналд Рейгън се консултираше с астролози, а Бил Клинтън провеждаше проучвания на общественото мнение, за да реши къде да заведе семейството си на почивка. Но Меркел направи обществено достояние твърдението, че не обръща внимание на проучванията на общественото мнение. Праволинейният лидер изглежда малко се самозаблуждава. Многобройните й поддръжници припомнят на всички, че тя не гледа на себе си като на идеолог, а като прагматик, проучванията на общественото мнение по-скоро я държат във връзка с това какви са мислите на обществото, но решенията й са лично нейни. Тя настоява, че работи в широк консенсус, но може да бъде оценена заради своите "защитни" инстинкти.

"Мути" или "Майка Меркел", може и да звучи иронично, но тя се наслаждава на репутацията да бъде майка, която предоставя трудна любов. Следователно това са сериозните санкции срещу Русия и посланието, което те изпращат на Путин. Берлин подхожда към 25-та годишнина от падането на Стената следващия месец, чувствайки напълно ясно, че това не е бил краят на историята и обединението изисква пълна обществена документация на историята на Германия през ХХ век. Старите офиси на Щази ще бъдат отворени за обществото през януари с изложения, документиращи дълбоко всеобхватното шпиониране на германците от стария режим. Като резултат с цялото съзнание за нови тенденции германците гледат на анархистичните социални медии с повишено внимание, а на големите данни с предпазливост и са скептични по отношение на въпроса кой отглежда детегледачките.

Когато Германия спечели световната купа, имаше радостно чувство за далновидна свобода, празник на това, което трябва да е нов германец, освобождаване на обикновените германци от вината на тяхното ужасяващо минало. Но Меркел, която е израснала на изток, е живо доказателство, че паметта преподава трудни уроци.

#Ангела Меркел #Германия #Владимир Путин #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »