Путин призна, че Русия помогнала на Янукович да избяга

Путин призна, че Русия помогнала на Янукович да избяга
Владимир Путин Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин заяви пред членовете на дискусионния клуб „Валдай” в Сочи, че Москва е помогнала на бившия държавен глава на Украйна Виктор Янукович да избяга след кръвопролитните протести през февруари, предаде Би Би Си. 

От началото на украинската криза до момента Путин за първи път открито заявява, че е помогнал за бягството на своя съюзник. Янукович избяга в Русия през февруари след масовите протести, по време на които загинаха над 100 души.

Владимир Путин обясни, че страната му е предложила помощ на Янукович, защото  е бил свален от поста му със сила и оставането му в Киев щяло да представлява заплаха за живота му.

„Ще го кажа открито – той поиска да бъде отведен в Русия, каквото и направихме”, каза руският президент.

Путин разкритикува прозападното правителство в Киев, че използва сила срещу бунтовниците в Източна Украйна, вместо да преговаря с тях. 

В същото време министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че съществуват реални предпоставки за преодоляването на кризата в Украйна.

"Споразуменията, сключени в Минск на 5 и 19 септември, и продължаващият на тяхна основа процес на спазване на устойчиво прекратяване на огъня, изтегляне на тежкото въоръжение и осъществяване на мониторинг на обстановката от страна на ОССЕ играят важна роля за създаването на условия за дългосрочно мирно разрешаване на украинската криза”, каза Лавров. 

В неделя Украйна избира нов парламент, но сепаратистите в източната й част ще проведат свой вот следващия месец.

ООН предупреди, че след изборите за Върховна рада и местни органи на властта в Украйна трябва да последват широки реформи и започване на национален диалог, имащ за цел разрешаване на всички остри национални проблеми. 

#Владимир Путин #Путин #Виктор Янукович #Янукович #Русия #Украйна #Москва #Киев #Сергей Лавров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"