Изненада: София-“Чифлик“ за 8 часа!

Изненада: София-“Чифлик“ за 8 часа!
Снимки на автора.
A A+ A++ A

Точно осем часа ни отне, за да стигнем от София до курортния комплекс „Чифлика“, разстояние, което иначе се взема само за няколко часа. Стана така, че снегът ни завари още в София, но не се уплашихме и тръгнахме. На „Витиня“ вече беше страшно! Снегът се носеше на виелица като през истинска зима, а беше едва края на октомври. Снегорини нямаше, явно са останали изненадани, по традиция вече! Попаднахме в „зверско задръстване“, както ни информираха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Но за да стигнем до нея минахме през няколко от кръговете на Ада на Данте.
Обадихме се на спешния телефон 112, от който ни отговориха едва след третото, или четвъртото позвъняване, но иначе е спешен телефон...! От там с равен тон, сякаш разговаряхме с кибер глас, ни обясниха, че не знаят нищо и ни препоръчаха да се обърнем към пътната агенция. Когато помолихме да ни помогнат с телефонен номер, защото се намираме в блокиран на магистрала „Хемус“ автомобил, ни казаха, че не могат да ни помогнат от същия този спешен, или по-скоро „смешен“ телефон 112. Слава на Бога, един от мобилните оператори ни даде добра връзка с интернет и намерихме дежурен телефон на агенцията, където хората освен осведомени, се оказаха и доста любезни, чак да не повярва човек...!

Криво-ляво, след няколко неуспешни опита да остържем боята на колата в съседната на нас кола, се добрахме до Троян. Градът не просто беше засипан от сняг, той беше напълно блокиран от паднали дървета. По пътя, който също не беше изчистен ни най-малко, видяхме снегорини, които си стоят под мостовете на завет и водачите им си забърсваха стъклата със странно безсмислено усърдие.

Не е нормално пътят София-Варна, след края на магистралата, а и по самата магистрала, да не е почистен. Не е нормално, не защото капризничим, а защото синоптиците предупреждаваха, че ще вали сняг. Е, вярно, не знаехме, че ще ни затрупа сняг, но все пак, поне бяхме предупредени. Никъде обаче снегът не беше почистен и на практика цяла Северна България беше блокирана и изолирана от южната част на страната.

Автомагистрала „Хемус“ беше блокирана буквално от два ТИР-а. Къде беше полицията, да забрани преминаването на тежкотоварни возила, при положение, че аутобана беше напълно покрит със сняг...!? Два ТИР-а блокираха Северна България! Докато колоната се изнесе покрай тях, което ставаше буквално на една боя разстояние, минаха часове, а задръстването от „Витиня“, стигна може би до София.

Да се върнем отново в Троян, където паднали дървета и обилен сняг блокираха напълно движението. Сякаш в последния момент успяхме да тръгнем, че дори и да стигнем до курортното селище „Чифлика“. Хотелите, където една нощувка никак не е евтина, не си бяха направили труда да платят по едни вероятно не повече от 100 от всеки обект, за да мине един трактор и да почисти пътя. 100 лв. за един хотел е на практика нищо, но никой не се беше сетил. След куп опити да се паркираме, най-накрая успяваме да паркираме автомобила си на място, от където ако снегът не беше спрял, едва ли щяхме да излезем преди март 2015 г.

Но и това не е всичко. Токът спря, водата също, защото помпите работят на ток.
Генераторите на хотелите обаче спасяваха положението за тези, които ги имат, ние останахме на тъмно. Какво обаче ни впечатли повече!?

Част от стълбовете на електро-разпределителното предприятие бяха обрасли с гъста растителност. Никой не си беше направил труда да почисти, никой и не се беше постарал да мине и да изтръска снега от стълбовете, на които все още имаше листа и снегът се беше задържал още повече. В същото време, когато някой не си плати тока, джипът на въпросното електро-разпределително предприятие намери път, да направи дори партина, за да спре тока на длъжник! С една дума, зимата ни изненадва всеки път, но до кога ще сме все изненадани, кога ще се научим най-сетне да сме навреме,...поне веднъж, както се казва - „за комка“!?

#магистрала #път #дървета #ток #вода #хотели #сняг #ТИР #България #Чифлика #София #112

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Репортаж
Последно от Репортаж

Всички новини от Репортаж »