Райна Кабаиванска изправи Италия на крака

Райна Кабаиванска изправи Италия на крака
Райна Кабаиванска Снимка: news.nbu.bg
A A+ A++ A

С галаконцерт "В чест на Райна Кабаиванска" в Парма, Италия започнаха честванията по случай 80-ата годишнина на великата българска оперна прима, съобщи неин представител. Гласът на прочутата българска оперна прима звуча в "Театра Реджо" в Парма, известен като театъра на Джузепе Верди.

Концертът беше представен на 25 октомври в Театра Реджо, известен още като театъра на Джузепе Верди и прочут със своята взискателна публика, където Райна Кабаиванска е гастролирала многократно през годините.

"Обичам този театър, защото той е един от най-щедрите, но и от най-трудните. Когато артистът запее на сцената, винаги се намира някой от най-горните редове на галерията, който да извика истината", обърна се Райна Кабаиванска към публиката в залата.

В концерта взеха участие някои от нейните най-прочути ученици, днес солисти в големите световни оперни театри - Мария Агреста, Вирджиния Тола, Андреа Каре, Чинция Киарини и Симоне Лим.

Специално за концерта Каре пристигна от Торонто, Агреста - от Лондон, където партнира на Пласидо Доминго в "Двамата Фоскари", Чинция Киарини - от Модена, а Симоне Лим от Сеул. В Парма беше Вирджиния Тола, която участва в постановката на Театро Реджо "Силата на съдбата". Те представиха една изцяло вердиева програма.

Самата Райна Кабаиванска завърши концерта с изпълнение на "Аве Мария" от "Отело", което взриви залата от аплодисменти, тропане с крака и викове "бис". Оркестрантите от филхармонията "Артуро Тосканини", дирижирана от маестро Найден Тодоров, също аплодираха на крака с открито вълнение. От прочутата галерия на театъра, където по традиция е мястото на най-ревностните критици, почитатели на Кабаиванска скандираха "Райна ти си единствена!". От най-горния пети ред на ложите, фенове засипваха сцената с разноцветни листенца от цвят на роза.

Концертът в Парма, който е първият от поредицата чествания на годишнината на великата артистка в Италия, ще бъде последван от галаконцерт в Модена.

Българската публика ще има шанс да чуе някои от най-добрите от световната оперна сцена, заедно със самата Райна Кабаиванска, на 18-ти декември в София в зала 1 на НДК на грандиозен юбилеен концерт "Райна Кабаиванска представя звездите на операта" само дни след навършване на нейната 80-годишнина.

Източник: БГНЕС

#Райна Кабаиванска #Кабаиванска #Италия #Парма #София #Пласидо Доминго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"