Русия подава по-малко газ към България?

Русия подава по-малко газ към България?
A A+ A++ A

„Намалели са доставките на природен газ от Русия към България, обяви служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов.

„Начинът, по който се разбира това е налягане на входа на газопреносната мрежа, което нормално трябва да бъде над 38 бара, а последната седмица се колебае между 30 и 35 бара. Важното обаче е, че това намаление на налягането и доставките, които България е заявила не могат да се изпълнят на 100% и съответно получаваме по-малко газ от Русия“, обясни Щонов.

Стана ясно, че по неофициална информация, става въпрос за проблеми от технически характер в Русия. Очаква се скоро те да бъдат решени. Кризисният щаб вече е заседавал два пъти.

Според министъра, спадът в налягането се компенсира чрез изтегляне на допълнителна газ от Чирен.

„Ако дневното потребление на България в най-тежките зимни дни се очаква да бъде между 10 и 11 млн. куб. м. на ден, в момента то е между 7 и 8, ще нараства постепенно, като се включват и топлофикациите“, обясни Васил Щонов.

Според него, максималният дневен капацитет, който можем да получаваме от Чирен е около 4.1 млн. куб. метра. „Мигът, в който той се надвиши ще трябва да преминем на мазут. Очакванията ни за вероятността това да стане е много малка“, добави министърът.

#газ #Русия #България #Чирен #Щонов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »