ГЕРБ и РБ готови да подпишат коалиционно споразумение

ГЕРБ и РБ готови да подпишат коалиционно споразумение
Споразумението ще включва политическа рамка, структура и състав на следващия кабинет. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Готови сме да подпишем коалиционно споразумение с Реформаторския блок, заяви Румяна Бъчварова от ГЕРБ на брифинг в парламента след края на тристранната среща между ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Споразумението ще включва политическа рамка, структура и състав на следващия кабинет.

„Това споразумение ще бъде придружено от разработени програми и приоритети, за които търсим по-широка подкрепа. Поканата към ПФ беше да видим тяхното разбиране за тяхната формула и възможността да подкрепят правителство без да участват в него”, заяви тя и добави, че нямат категорични отговори.

По време на брифинга стана ясно, че е възможно парламентарната подкрепа да бъде разширена и в нея в да се включи и АБВ, като Бъчварова нарече тази формула 2+2 - правителство на ГЕРБ и РБ и парламентарна подкрепа от ПФ и АБВ. Все още обаче не са водени разговори с АБВ по възможността за такава формула.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че са напреднали много за подписване на политическо споразумение в следващото НС, което да застане зад общо управление.

„ГЕРБ и РБ ще предложат управленска програма, отразяваща приоритети на Патриотичния фронт и около тази програма ще направим възможното да структурираме политическо мнозинство”, каза Кънев.

По думите му става дума за общ документ, който ще отразява приоритетите и очакваните гаранции на всички политически сили.

Томислав Дончев заяви, че се разработва програма, която трябва да е компромис между програмите на ГЕРБ и РБ. По думите му в този формат при определени условия биха приели подкрепа и от други парламентарно представени политически сили, но не от всеки и на всяка цена.

"Има политически сили, чиято подкрепа можем да приемем, има сили, чиято подкрепа нямаме възможност да приемем", добави Дончев като уточни, че от ГЕРБ не могат да приемат подкрепа от ДПС.

 

#реформаторски блок #ГЕРБ #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"