"Отворено общество": Университетите да се съобразяват с бизнеса, не с кандидат-студентите

"Отворено общество": Университетите да се съобразяват с бизнеса, не с кандидат-студентите
Георги Стойчев. Снимка: принтскрин "Брюксел 1", България он еър
A A+ A++ A

Висшето образование трябва да се ориентира към търсенето на пазара на труда. Университетите не бива да са кули със самостоятелен живот, а пазарни субекти, които реагират на стимули, заяви директорът на института "Отворено общество" Георги Стойчев по време на на конференция за аутсорсинг индустрията, проведена в Пловдив.

Според Стойчев, университетите не реагират на търсенето на пазара, а на търсенето на кандидат-студентите. В момента за тях е по-важно да удовлетворят търсенето на бъдещите студенти, които намалявт с всяка изминала година, а не да произвежват кадри за бизнеса. Трябва да е точно обратното. Оказва се, че висшите учебни заведения произвеждат два пъти повече висшисти, отколкото икономиката може да поеме.

Директорът на „Отворено общество“ смята, че порочната практика държавата да дава пари на висшите учебни заведения за брой записани студенти, а не за качество, трябва да се промени. Последиците от тази практика са налице – завършват специалисти, които няма къде да се реализират, защото няма търсене за специалностите им, а там където има търсене липсват кадри.

Георги Стоев предлага решение на тези проблеми чрез рейтинговата система на университетите чрез която кандидат-студентите да направят информиран избор. Така става ясно каква е реализацията на завършилите дадена специалност в даден град и каква заплата получава. Трябва да се увеличи финансирането на специалности, където има най-голям дефицит на кадри. Това се отнася най-вече за медицинските специалности.

За пет години българските университети ще произведат около 60 000 икономисти, 30 000 кадри за администрацията, а едва 6 000 лекари. От лекарите обаче голяма част се обучават в момента, а друга част са чужденици, които няма да останат в страната.

Той смята, че не трябва да се вярва на митове като този, че висшите учебни заведения в България произвеждат безбаротни. Едва 4% са безработните висшисти. От тях обаче 45% работят на позиции, за които не се изисква висше образование. 75% от завършилите се реализират на българския трудов пазар.

#Георги Стойчев #Стойчев #Пловдив #бизнес #университети #образование #трудов пазар #кадри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"