Психиатър призова Църквата да се обади: Самоубийството е грях!

Психиатър призова Църквата да се обади: Самоубийството е грях!
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Психиатърът д-р Хинко Хинков призова православната църква в България да бъде активна. „Църквата се е оттеглила - призовавам нашите архиереи да бъдат по-активни в това, да кажат „Смъртен грях е това!", апелира той пред "Дарик" във вторник вечер.

Той съобщи, че данните през последните пет години показват леко повишаване както на опитите, така и на реализираните самоубийства в страната, друга тенденция е падането на възрастта на българите, които посягат на живота си. Доц. Хинков съобщи, че до момента няма нищо свършено по приетата преди година Национална програма за превенция на самоубийствата, защото за нея не е отпуснат нито един лев.

Експертът подчерта, че не социалните проблеми са на първо място сред причините човек да посегне на живота си, въпреки коментарите по темата. Според данните на НЦОЗА на първо място сред причините, водещи до самоубийство твърдо са лични и семейни проблеми - проблеми, свързани с отношенията вътре в семейството, между родители и деца, свързани с любовна мъка. Т.е. съвсем интимни емоционални проблеми били водещи при мотивите за вземане на едно такова решение.

Според доц. Хинков не е нужно постоянно да се отчитаме със стратегии пред СЗО, а да се работи. Той призна, че не са много българите с реален достъп до психиатрична помощ, защото е очевиден недостигът на специалисти в цялата страна, както и липсата на подготовка на личните лекари да реагират адекватно, когато при тях дойде човек с псхични проблеми.

Експертът отбеляза, че когато се говори за психично здраве, мнозина българи смятат, че това няма да се случи на тях. „Това е лъжливо усещане, защото във всеки следващ момент може да се случи такова нещо, че човек да излезе от всякакво равновесие и да направи неподозирани дори за него самия неща", напомни психиатърът.

#самозапалване #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"