НС отхвърли предложение на „Атака“ за диференцирана ставка на ДДС

НС отхвърли предложение на „Атака“ за диференцирана ставка на ДДС
Снимка: БГНЕС-архив
A A+ A++ A

Народното събрание отхвърли законопроектът за въвеждане на нулеви ставки на ДДС за хранителни стоки, лекарства в хуманната медицина и учебни помагала и учебници, произведени в България.

Законопроектът е дело на парламентарната група на "Атака", като бе подкрепен единствено от всички техни представители и по един от БСП, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. С общо 73 гласа "против", 13 "за" и 52 въздържали се предложението на "Атака" бе отхвърлено.

Според вносителите, икономическата криза в страната е засегнала гражданите с най-ниски доходи, а цените на стоките от първа необходимост като хлябът и лекарствата и учебниците растат неконтролируемо.

"Ниските доходи, отчайващата покупателна способност, съчетани с прогресивно повишаващи се цени на храните в България, поставиха множество български домакинства в състояние на невъзможност за закупуване на основни хранителни стоки", каза при представянето на предложението депутатът от "Атака" Илиян Тодоров.

Поради причината, че производителите на храни в ЕС са облагодетелствани спрямо българските земеделски производители чрез нивата на субсидиите, което е довело до унищожение на родното производство, от "Атака" предлагат нулевите ДДС ставки да важат само за стоки, произведени в България. В законопроекта тази част е записана като "месни продукти", което предизвика подигравки заради правописната грешка по време на дебатите.

Основните критики на законопроекта дойдоха от депутатите на ГЕРБ, които обявиха, че няма да подкрепят законопроекта, тъй като той е популистки.

Законопроектът бе подкрепен по принцип от Георги Кадиев от БСП, който обяви, че в България има нужда от дебат за въвеждане на диференцирани ставки. Кадиев обаче също отправи критики към предложението на "Атака".

 

#Атака #Георги Кадиев #ГЕРБ #БСП #ЕС #Илиян Тодоров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"