Менда Стоянова: Данъците не са инструмент за решаване на социални проблеми

Менда Стоянова: Данъците не са инструмент за решаване на социални проблеми
A A+ A++ A

Данъчната система трябва да бъде неутрална, тя не може да бъде инструмент за решаване на социални проблеми, контрира позицията на левицата Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на временната комисия по бюджет и финанси.

Според нея е недопустимо един данък да се променя на парче.

Ако се въведе прогресивно подоходно облагане с необлагаем минимум, това означава, че се нарушава балансът в данъчната система, т.е. 811 млн. по-малко приходи ще постъпят в хазната, посочи Стоянова.

В момента данъчната система е ориентирана към косвените данъци. Основните приходоизточници в бюджета са приходите от ДДС и акцизи, на следващо място са приходите от данък върху общ доход, и накрая – приходите от корпоративен данък, обясни шефката на бюджетната комисия.

Ако се приеме, че основните приходоизточници ще бъдат от доходите на хората, тогава трябва да се направи корекция в косвеното облагане, в акцизите или в данъка върху корпоративните печалби.

Плоският данък е по-справедлив, понеже стимулира хората да работят повече, да имат собствен бизнес и тези хора ще измъкнат икономиката нагоре, застъпи се Менда Стоянова. В противен случай тези хора престават да са на светло, а тези, които са на сиво, не плащат никакъв данък и за тях няма значение плосък ли е, или прогресивен.

Стоянова призна, че Патриотичният фронт и АБВ вчера са я изненадали с гласуването си в подкрепа на закона на БСП за въвеждане на прогресивния данък.


#Менда Стоянова #ГЕРБ #плосък данък

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »