Северна Корея заплаши ООН с нови ядрени опити

Северна Корея заплаши ООН с нови ядрени опити
Севернокорейска балистична ракета. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Северна Корея заплаши да проведе опити с ядрено оръжие заради намеренията на ООН да разследва нарушенията на човешките права в страната, предаде Би Би Си.

Комисията по правата на човека към световната организация прие резолюция, която призовава Съвета за сигурност на ООН да внесе иск срещу режима в Пхенян.

Министерството на външните работи на Северна Корея обвини в четвъртък ООН, че предприема действия по разследване на нарушения на човешките права в границите й.

Северна Корея извърши тестове на ядрени оръжия през 2006 година, 2009 година и 2013 година. Заплахата от нейните действия нарасна, след като скорошни сателитни снимки регистрираха активност на ядрените й съоръжения.

Режимът в Пхенян може да се подготвя да започне отново да използва изразходвано ядрено гориво за извличане на плутоний, който да използва в създаването на ядрените си оръжия,съобщава "Ню Йорк таймс".

Експерти от Американо-корейския институт на Университета „Джон Хопкинс” заявиха, че скорошни снимки от сателита на изследователския център „Йонбьон”, са дали информация за продължително спиране на реактора на Северна Корея. Учените предполагат, че горивните прътове са премахнати от реактора, в подготовка от тях да бъде извлечен плутоний.



#Северна Корея #ООН #Пхенян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »