Ирина Бокова с реални шансове за шеф на ООН

Ирина Бокова с реални шансове за шеф на ООН
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Настоящият генерален директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова е в най-изгодна позиция за генерален секретар на ООН, пише френският вестник „Фигаро", цитиран от в. „24 часа“. Бокова е еднакво удобна и за американците, и за руснаците, а също ще има подкрепата и на Париж, защото говори френски и е застъпник на франкофонията.

„Следващият генерален секретар на ООН е естествено да бъде от Източна Европа, единствената от петте "регионални групи", чийто представител не е ръководил ООН от създаването й в Сан Франциско през 1945 г.", пише още „Фигаро". Сред претендентите, които имат големи шансове са още и президентът на Литва Далия Грибаускайте и бившият президент на Словения Данило Тюрк.

В Ню Йорк на 5 ноември 2014 г. широка коалиция от неправителствени организации е отправила апел към всички страни-членки на ООН под името "1 за 7 милиарда", за "прозрачен, честен, приобщаващ процес" за избор на следващия генералния секретар.

На срещата на Г-20 в Бризбейн, Австралия, е отсъствал „естественият медиатор по време на големи международни кризи - генералният секретар на Организацията на обединените нации". „Той говори само за климатичните промени!", твърди „Фигаро" и цитира спомените на американския посланик в ООН, Джон Болтън, според когото през 2006 г., когато са избирали генерален секретар на ООН, Съединените щати са направили избора си според два критерия - да е от страна съюзник на САЩ и да бъде "слаб".

#Ирина Бокова #ООН #Джон Болтън #Далия Грибаускайте #Данило Тюрк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници