Кристалина застава зад Рашидов в насърчаване на четенето

Кристалина застава зад Рашидов в насърчаване на четенето
Снимка: Министерството на културата
A A+ A++ A

Еврокомисарят Кристалина Георгиева подкрепи усилията на културния министър Вежди Рашидов в сегашния му мандат да търси финансиране за насърчаване на четенето и за подкрепа на българската книга, за нови преводи на българска литература, за повече филмови копродукции, за обмен на проекти в сценичните изкуства, в музикалното изкуство, както и за насърчаване на дебюти на млади творци във всички сфери на културата.

Георгиева и Рашидов имаха работна среща, на която бяха обсъдени перспективите за развитие на българската култура в следващия програмен период.

„Оценката на Европейската комисия за първия мандат на Вежди Рашидов като министър на културата е много висока, защото той и екипът му направиха видими и реални проекти и усвоиха близо 130 млн. лева европейски средства. Затова имате основания сега да получите още по-голяма подкрепа”, каза тя, цитирана от пресцентъра на министерството.

Еврокомисарят отбеляза, че България много разумно е очертала своите приоритети за европейско финансиране в следващите години и сега е много важно българското правителство да работи прагматично и като екип за усвояването на всяко едно евро.

В Брюксел министърът на културата ще участва и в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по образование, младеж, култура и спорт. В сесията по култура и аудио-визуална политика министрите ще приемат заключения за европейската аудио-визуална политика в цифровата епоха и за управление на културното наследство, както и Работния план за култура за периода 2015-2018 г.

#Вежди Рашидов #Кристалина Георгиева #Брюксел #култура #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »