Данев: Повишението на минималната работна заплата е непродуктивно

Данев: Повишението на минималната работна заплата е непродуктивно
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

“Повишението на минималната работна заплата от 340 на 400 лева е крайно непродуктивно. То ще доведе до обезлюдяване на определени региони, обезкървяването им и закриване на много малки и средни фирми“, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев във връзка с искането на КНСБ за увеличаване на минималната работна заплата на 400 лева.

„Увеличаването на минималната работна заплата, особено в страна с Валутен борд, е твърде деликатен инструмент, каза Данев. Той припомни, че от 2011 г. до 2014 г. средната работна заплата у нас е нараснала със 17%, а с 26% е нараснала минималната. "Сега се предлага увеличение с 50% спрямо 2011 г. на минималната работна заплата, едва ли може да се очаква такъв ръст на средата", каза Данев.

Той обяви, че голям проблем при говоренето за увеличение на минималната работна заплата е това, че не се отчитат регионалните различия.

По отношение на предложението на КНСБ за въвеждане на необлагаем минимум, 10% данък за хората с доходи до 3400 лева и 15% данък за хората с доходи над 3400 лева Данев коментира, че "от такива социално ориентирани икономически предложения може да се стигне до там, че синдикатите няма да имат работници, които да им участват в синдикатите".

#Божидар Данев #заплата #КНСБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"