Ирина Бокова: София заслужи да е "Град на киното"

Ирина Бокова: София заслужи да е "Град на киното"
Снимка:EPA/БГНЕС
A A+ A++ A

Влизането на София в мрежата на ЮНЕСКО на творческите градове е признание за всичко, което е направено за филмовата индустрия и за културата, каза генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова преди срещата си с министъра на културата Вежди Рашидов. Така по думите й се стимулират икономически растеж и развитие на туризма.

Днес съм тук, за да връча сертификата „София-град на киното“ на Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, каза Бокова и обясни, че в тази голяма световна мрежа успяват да влязат не всички градове, които кандидатстват. Извършва се много сериозен процес на оценка от експерти. "София мина този тест и аз съм много щастлива, че това нещо ще се случи“, отбеляза Бокова.

 Титлата "Град на киното" се присъжда на градове, които имат изградена инфраструктура под формата на студиа и салони, традиция в кинопроизводството и организирането на фестивали, както и съществено филмово наследство.

Тя означава, че София трябва да работи съвместно с останалите членове в мрежата за развитието на киноиндустрията.

Творческите градове са 69 и се разпределят в седем мрежи: Традиционнни занаяти и фолклор, Дизайн, Кино, Гастрономия, Литература, Медийни изкуства и Музика.

Очаква се Ирина Бокова да връчи грамотата за успешната кандидатура на София на кмета Йорданка Фандъкова по време на откриването на изложба с детски рисунки от 17 часа тази вечер

Мрежата на творческите градове на ЮНЕСКО има за цел да развие международното сътрудничество на местно ниво на база на разбирането, че творчеството е стимул за устойчиво развитие. В тази група влизат важни културни центрове като испанските Билбао (дизайн) и Гранада (литература), германските Хановер (музика), Хайделберг (литература) и Манхайм (музика), градове от Азия, Африка и Латинска Америка.

#Ирина Бокова #Вежди Рашидов #София #ЮНЕСКО #Йорданка Фандъкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници