Обама обещава край на изтезанията от ЦРУ, ООН иска възмездие

Обама обещава край на изтезанията от ЦРУ, ООН иска възмездие
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Медиен скандал възникна от доклада на американския Сенат, който разкри изтезанията, на които са били подложени заподозрени в тероризъм от ЦРУ. 

Президентът Барак Обама обеща методите за мъчения да останат в миналото. Висши служители на Организацията на обединените нации в сферата на човешките права обаче призоваха САЩ да изправят виновните за изтезанията пред правосъдието.

В изявление на специалния докладчик по човешки права Бен Емерсън се заявява, че отговорните за това трябва да бъдат съдени, пише "Гардиън". ООН забранява такива лица да имат имунитет срещу съдебно преследване и САЩ са длъжни да не ги укриват. "Време е за действия", се казва в изявлението.

В изявлението се казва още, че огласеното в доклада потвърждава онова, което международната общност отдавна вече знае - че на високо ниво в администрацията на бившия американски президент Джордж Буш е провеждана политика на системни престъпления и тежки нарушения на човешките права.

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ бе обвинено в провеждане на брутални методи при разпит на заподозрени терористи след атаките от 9/11 и подвеждане на Белия дом. Това съобщи председателят на Комисията по разузнаване към Сената на САЩ Дaян Файнщайн в прессъобщение.

Файнщайн заяви още, че от доклада се разкрива, че програмата за мъчения е била „морално, правно и административно подвеждаща и че тази нация никога повече не трябва да се обвързва с такива тактики".

Програмата на ЦРУ „е била далеч по-брутална от това, което хората са били карани да вярват". Тя разкри, че ЦРУ е платило 80 милиона долара на двама души да извършват мъчения.

 

#САЩ #ООН #Барак Обама #ЦРУ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"