6 млн. лв. запори и други капани заварил новият кмет на Перник

6 млн. лв. запори и други капани заварил новият кмет на Перник
A A+ A++ A

Община Перник фалира, обяви драматично новият кмет инж. Иван Иванов. Запорите му били за 6 279 900 лв.

За финансовия колапс на миньорския град той обвини предшественика си Росица Янакиева, сега депутат от АБВ и зам.-председател на парламента.

„На ден има по два-три запора или покани за доброволно изпълнение”, разказа кметът на пресконференция.

"Просрочените задължения на общината са на стойност над 16 млн. лв. В същото време собствените приходи, които пристигат в общината са около 20 хил.лв. на ден. Това прави невъзможно общината да функционира и да може да се справи с предизвикателствата", констатира Иванов.

"Ощината дължи 250 хиляди лева и над 50 хиляди са за наеми и останалите 150 000 лева са целеви средства по делегирани дейности, които не са разплатени в учебните заведения и ще направят трудно приключването на финансовата 2014", посочи и зам.-кметът по образованието Румяна Гьорева.

"Харчено е много и на практика всичко е похарчено. Няма начин, има една огромна опасност да не можем да изплатим заплатите на хората, защото някой друг ги е похарчил. Не съм аз – няма и месец, откакто съм на този пост", застрахова се инж. Иван Иванов.

По думите му когато встъпил в длъжност, му били заложени капани с тока – за уличното осветление в населените места не било плащано, а също и за стипендиите и транспортът на учениците.

Янакиева: Не е достатъчно само да искаш да си кмет

Бившият кмет на Росица Янакиева обясни, че парите за заплати не могат да бъдат запорирани. Според нея обвиненията са заради предстоящите кметски избори.

"Когато един човек поема отговорност и иска да е кмет, не е достатъчно да искаш само - трябва и да можеш да го правиш. В последните 15 години Перник е с дефицит от 11 млн. През последните 7 години не само че са плащани заплати, но са и предоставяни услуги. въпрос е на управленски качества да се обезпечи нормалният ритъм на работа на общинската администрация", заяви пред bTV Янакиева.


#Перник #община #Иван Иванов #Росица Янакиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"