Споразумение за климата с хиляди мъки

Споразумение за климата с хиляди мъки
Снимка: evlocy.net
A A+ A++ A

Представителите на близо 190 страни и над 4000 делегати от неправителствени организации, преговарящи за постигане на глобално споразумение през 2015 г. за ограничаване на климатичните промени, постигнаха в столицата на Перу - Лима съгласие за бъдещите си ангажименти по намаляване на емисиите на парникови газове, съобщи "Универсал".

Перуанският министър на околната среда Мануел Пулгар Видал обяви в края на 20-ата световна конференция за климата, организирана от ООН, че след постигната договореност, дебатът за климата вече ще бъде на друго ниво.

"След две седмици на интензивни преговори участниците във форума приеха проект на документ, който ще послужи за основа за постигане на глобално споразумение за климата на срещата на върха в Париж в края на 2015 г.", уточни министърът.

ООН предупреди, че за да се избегне гибелна климатична промяна, глобалната температура не трябва да се повишава с повече от два градуса над прединдустриалните нива. Мерките обаче, които светът трябва да приложи, за да спази това ограничение, са екстремни. На практика това означава край на използването на въглища, петрол и газ преди края на века, освен в случай че бъдат разработени технологии, копито да улавят парниковите емисии. С настоящите тенденции и продължаващото използване на въглеводородни горива, може да бъдем свидетели на повишаване на температурите между 3.7 и 4 градуса по целзий до края на столетието. Това вероятно ще причини изчезването на множество биологични видове, мащабни рискове за световната и регионалните обезпечавания с храни и ще повлияе върху обичайните човешки дейности. 

В събота преговорите бяха на ръба да се разпаднат заради липсата на консенсус. Представителите на САЩ и Китай започнаха спор, който за малко не провали форума. Позицията на Китай е, че проектът на документа натоварва бедните страни с твърде голям товар за ограничаване на парниковите емисии в сравнение с този на богатите нации, чиито граждани изгарят най-много изкопаеми горива.

„Нуждаем се от консенсус, но предвид настоящата ситуация, ние сме в задънена улица”, каза заместник-външният министър на Китай Лиу Женмин.

Пратеникът на САЩ Тод Стърн призова всички страни да приемат компромисния текст, като заяви, че провалът в Лима ще бъде разглеждан като „сериозен срив”, който ще изложи на опасност срещата на върха в Париж и доверието в способността на системата на ООН да се справи с промените в климата. 

Природозащитници твърдят, че зад кулисите се полагат отчаяни усилия да не се  достигане постигане  на споразумение. 

В началото на ноември Китай и САЩ се договориха да намалят емисиите на парникови газове. Пекин си постави амбициозната задача китайските емисии да намалеят сериозно около 2030 година. Решението бе взето, след като президентът на САЩ Барак Обама се срещна със своя колега Си Цзинпин в Пекин.

За пръв път Китай - най-големият замърсител на въздуха в глобален план, определи срок, макар и приблизителен, в който неговите емисии ще спрат да се увеличават. Китай ще се стреми да увеличи използването на не-изкопаеми горива до около 20% до 2030 година.

САЩ си поставят за цел да намалят до 2025 година собствените си емисии на газовете, виновни за климатичните промени, с 26-28 % спрямо нивата от 2005 година.

 

#климат #Лима #ООН #САЩ #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници