400 евро стига рушветът за ТИР на Гюешево

400 евро стига рушветът за ТИР на Гюешево
A A+ A++ A

От 350 до 400 евро е рушветът, искан от митничарите на ГКПП-Гюешево, за да пуснат товар, пътуващ към Косово. За Македония е 100-150 евро, за Черна гора - 50 евро. Според "Труд" тарифата зависи от това дали минава само камион, или е с ремарке, според тонажа на стоката и др.

Показанията са на 44-годишния тираджия Петко Петков, прочетени пред Кюстендилския окръжен съд. Той обаче твърди, че не си спомня добре случая, не може да разпознае подсъдимите и т.н. Затова се наложило да бъдат прочетени протоколите от разпита му по време на разследването през миналата година.

Мъжът е разпитан като свидетел по делото срещу трима митничари от Гюешево, задържани за подкупи при акция на антимафиотите на 30 май 2013 г. Това са Данаил Давидков (46), Михаил Мартинов (43) и Красимир Петров (50). Всеки от тях може да получи до 10 години затвор.

По думите на Петков веднъж сложил в документите за митническа обработка по-малка от определената сума. Единият от митничарите веднага му обърнал внимание, че намира не това, което е очаквал. "Имах само 3-4 тона в камиона за Македония, не беше пълен - затова и сумата беше по-малка", обяснил Петков. Той твърди, че имало договорка между македонците и албанците, собственици на превозвания товар, и митничарите по колко пари да се дават на пункта.

"Получателите ни дават парите. Ние, шофьорите, само си подаваме на гишето заедно с документите, като не трябва да прегъваме листовете, за да се знае, че вътре има пари, както е договорено предварително", обяснява тираджията.

Делото продължава на 2 февруари догодина.

#подсъдим #дело #рушвет #подкуп #митничари #митница #митничар #ГККП #Гюешево #тираджия #ТИР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"